Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 1. 2017

Schůzka Atari klubu Olomouc (4. týden 2017)

Atari klub Olomouc

Ve čtvrtek 26.1.2017 se konala od 19h pravidelná čtvrteční schůzka členů klubu v nové klubovně Atari klubu. Klubovnu jsme dávali dohromady během prosince, aby byla nachystaná na pravidelnou silvestrovskou akci SILK, kdy se sem na několik dní sjeli Ataristi z celé republiky, aby si popovídali, zahráli hry na dobových strojích a zrelaxovali. Od té doby zde proběhlo již několik pravidelných schůzek a jsou v plánu i vícedenní víkendové akce, na kterých by se měly řešit věci jako ladění nových her pro Atari, opravy a vývoj hardwaru, příprava Atariády, apod.

Na schůzce se sešlo celkem 8 lidí. Po delší době zavítal i Jirka Svoboda z Prostějova, který vzhledem ke vzdálenosti a nedostatku času (podle jeho vlastních slov je to ale spíše lenost) se objevuje na schůzkách jen zřídka. Mrzí mě, že jsem nepořídil žádnou fotku s ním, když je tak vzácný. Já jsem došel až kolem půl deváté, protože jsem v práci ještě psal článek o softwarových osciloskopech do tohoto blogu. A taky jsem dělal psychickou podporu kolegovi, který byl ve stresu s přípravou palubního PC s Windows 10 na prezentaci. Byl ve stresu hlavně z těch Windows 10. Vždy když vyladíme palubní PC pro MHD k dokonalosti, tak Microsoft vydá nový systém a můžeme začít znovu...

Vzal jsem na schůzku na otestování nedávno vyrobenou prodlužku pro joystick s koncovkou, která se dá zasunout do Atari 800 XL/XE. Funguje dobře, ale zjistil jsem, že dva metry délky jsou docela málo. Příště vyrobím rovnou 4,5 metru. To bude teprve to správné dálkové ovládání. Pokud seženu potřebnou koncovku, protože tu jsem vzal z jedné své archivní sériové myši a takových už je dnes jako šafránu. Použil jsem prodlužovací PS/2 kabel k myši nebo klávesnici, u kterého jsem ustřihl koncovky. Kabel obsahuje 6 datových vodičů plus jeden zemnící. Což je tak akorát pro výrobu plně osazeného kabelu pro tlačítkový joystick.

p1130564.jpg

Na schůzce jsme testovali vývojové multiplayerové verze her, které byly vyvinuté pro vícejoystickový interface Multijoy. Byly to hlavně Tondovy Lodičky (námořní bitva s dělovými koulemi) a Multris (Tetris pro 4 hráče) - Fandalova předělávka původní Rasterovy hry. Pak se tam zkoušely ještě nějaké další kuriozní hry, které jsem moc nepochopil, protože by studium jejich pravidel zabralo moc času a toho jsem moc neměl.

Multris ve čtyřech

Zdeněk si nedávno koupil z Číny digitální USB mikroskop pro usnadnění pájení SMD součástek. Leč, co Číňan ani Zdeněk nechtěl, mikroskop nefungoval. Nejprve vůbec nekomunikoval s PC. Fungovalo pouze LED přisvícení. Čili jako lampička k notebooku by to bylo vyhovující. Leč s tímto stavem jsme se nespokojili a při pohledu na smutného Zdeňka se dal Tonda do práce. Po rozebrání a zahýbání s konektory uvnitř, se mikroskop začal v linuxovém systému hlásit jako nové zařízení. Vypadalo to nadějně. V programu Cheese se objevil obraz. V obraze bylo ale nějaké smítko. Vypadalo to, že leží přímo na CCD snímači. Po sejmutí krytu s optikou se ukázalo, že to tak opravdu je. Nemaje žádný vhodný ofuk, Tonda snímač očistil vlhčeným ubrouskem na brýle. Mikroskop je tím pádem celkem použitelný. Nicméně LED přisvícení po operaci přestalo fungovat. Proto jsme Zdeňkovi doporučili, aby vnitřní konektory ustřihl a napájel dráty přímo na plošný spoj. Snad to pomůže. A jak to nakonec s opravou dopadlo si můžete přečíst v reportáži z víkendového PRAKu.

usb-mikroscope.jpg

Vzal jsem na schůzku také časopis Počítač přítel člověka, který vydala Mladá fronta v roce 1989. Je tam na začátku dlouhý rozhovor s Eduardem Smutným, velkým konstruktérem a tvůrcem např. systému SAPI-1 a mikropočítače Ondra. Na konci časopisu je seznam všech počítačových klubů, včetně Atari klubů, které v té době v republice fungovaly.

S Honzou a Robertem jsme se domlouvali na koupi levného, ale praktického držáku na pájení ZD-11E z Aukra. Mohl by se hodit hlavně při pájení SMD plošáků.

holder-zd-11e.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Klub-2017-04

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

PG, 28. 1. 2017 14:13

Moc děkuji za zprávu z dění na schůzce, poté, co Zdeněk přestal psát svá shrnutí, je to pro nás odloučené velmi přínosné a chvályhodné :-)
Z.

Re: Poděkování

PedroS, 28. 1. 2017 17:58

Jsem rád, že tě report ze schůzky potěšil. Na Zdeňka je toho v poslední době nějak moc. Tak mu s těmi reporty zkusím alespoň takhle pomoct. Chtěl jsem právě, abyste z toho vy přespolní měli co nejvíc a tak jsem vzal ve čtvrtek foťák a udělal pár fotek. Ještě mě napadlo, že by se dal využít Skype a mohli byste se účastnit přímo on-line. Alespoň v případě důležitého rozhodování nebo porad klubu.

Re: Re: Poděkování

PG, 29. 1. 2017 0:04

Nejsem úplně přesvědčený o praktičnosti takových telekonferencí, ale zkusit se to může, techniku (tj. tablet s kamerou) bych tu na to měl.