Jdi na obsah Jdi na menu
 


Užitečný osciloskop za pár korun

PC Oscilloscope

Už více jak deset let používám při opravách pro sledování různých nf signálů jednoduchý softwarový osciloskop, zapojený přes zvukovou kartu PC. Kdysi jsem si stáhl 2 programy, které fungují jako digitální osciloskop. Oba jsem úspěšně používal ve Windows 2000 a XP (v současnosti mám otestovanou i funkčnost na Windows XP ve VirtualBoxu na Linuxu Mint).

Programy používají frekvenci vzorkování zvukové karty, takže max. frekvence, kterou lze rozumně sledovat je asi 22 kHz. Nicméně i to stačí ke sledování např. prokládaného televizního signálu na kompozitním výstupu (řádková frekvence asi 15 kHz). Používám tyto programy hlavně ke zjišťování, jestli je na daném drátu vůbec nějaký signál a pokud ano, tak jestli se podobá tomu, co tam má být. K tomu tyto osciloskopy bohatě postačují.

Pro měření jsem si vyrobil jednoduchou sondu s napěťovým přizpůsobením do cca 12V, zapojenou jako dělič se dvěma odpory. Na fotce níže je první verze s velkými odpory. Později jsem použil miniaturní verze odporů (velikost 0204), aby se dobře vešly pod plastovou krytku konektoru Jack.

Osc. probes scheme

Osc. cable

osc_resistors1.jpg

Pro správnou funkci je nutné ověřit, že v panelu Záznam u zvukové karty je povolený příslušný vstup (Line-In nebo Mikrofon).

Record panel

Níže jsou ukázky z měření kompozitního videosignálu z Atari 800XL a VGA signálu VSYNC z převodníku HDMI-VGA. V obou případech jsem měření provedl na ukončovacím odporu 75 ohm proti zemi. Pro měření kompozitního videosignálu mám vyrobený speciální pigtail včetně tohoto odporu na konci kabelu - viz oba snímky.

800xl-composite-osc251.png800xl-composite-signal-check.jpg

hdmi-vga-vsync-osc251.pnghdmi-vga-vsync-check.jpg

Další obrázky - viz obrazová příloha k článku.

Použité součástky:

  • tenký mikrofonní nebo jednožilový stíněný kabel (cca 2m)
  • krokosvorky s izolací (červená a černá) nebo jiné koncovky dle způsobu použití
  • stereo JACK konektor 3,5 mm
  • miniaturní odpory 10k a 56k velikosti 0204 (délka asi 4 mm)

Parametry osciloskopu:

  • Rozsah vstupního napětí:  0 - 12V
  • Šířka pásma: 20Hz - 22kHz

Programy ke stažení

 

Náhledy fotografií ze složky Osc

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Win7

Matej, 7. 2. 2019 18:46

Program scope.exe sa nespustí, OS Windows 7 hlási "Error executing programm! (5)", ale winscope.exe beží bez problémov.

Re: Win7

PedroS, 8. 2. 2019 11:42

Jedním z problémů, proč nejdou některé programy spouštět na vyšších verzích Windows (Win7-Win10), jsou omezená práva uživatele. Mám Windows 7 Professional s administrátorským profilem a program scope.exe mi tam spustit jde. Zkus si nastavit spuštění programu jako administrátor:

Pravé tlačítko na scope.exe - Vlastnosti - záložka Kompatibilita a zatrhnout "Spustit tento program jako správce". Případně někdy ještě pomůže zatrhnout i "Tento program spustit v režimu kompatibility" a zvolit "Windows XP".