Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 9. 2021

Zemřel strýček Clive Sinclair

Sir Clive on his last ride

Kamarádi, ani nemůžu psát, protože opět přes slzy nevidím. Včera se ke mně donesla smutná zpráva o smrti našeho patrona a duchovního otce legendárních osmibitových počítačů ZX80, ZX81 a hlavně ZX Spectrum, Sira Cliva Sinclaira. Na svou poslední vyjížďku na elektrotříkolce do osmibitového nebe se vydal ve čtvrtek 16.9.2021. Věřím, že na něj budeme všichni v dobrém vzpomínat a oživovat dále jeho skvělé stroje, dokud budeme sami dýchat.

"Strýček Clive", jak byl často nazýván, byl mým vzorem a jeho počítače mi v podstatě změnily celý můj život. Díky ZX Spectru, a později jeho slovenskému klonu Didaktiku Gama, jsem se naučil už v dětském věku základům programování. Nejprve v BASICu a později ve strojovém kódu procesoru Z80, který byl srdcem výše uvedených počítačů. Později jsem tyto nabyté zkušenosti využil na VŠ i ve svém zaměstnání. Siru Clivovi jsem zasvětil i tento blog, který nese jeho jméno. Proto mě smrt tohoto velikána mezi vynálezci dost zdrtila. No, věřím, že Sir Clive si svůj život vynálezce opravdu užil a že mu ani zlá nemoc ke konci nebránila věnovat se jeho celoživotnímu koníčku. Kéž bychom to tak měli i my, co jdeme v jeho šlépějích.

Logout mě upozornil na svůj pěkný životopisný článek o Siru Sinclairovi, který dal právě na blog na serveru Diit.cz. Díky Logoute, já nějak nemám sílu se moc rozepisovat. Pro podrobnosti o kariéře Sira Sinclaira doporučuji shlédnout film Micro Men, který se zabývá průkopníky počítačů v Británii a ke kterému vytvořil Slady české titulky.

Vážený Sire Clive, děkujeme vám za vše a odpočívejte v pokoji. Vaše ZX Spectrum nikdy nezemře!!!

ZX Spectrum

Související odkazy

Zemřel sir Clive Marles Sinclair (Logout na Diit.cz)
Zemřel vynálezce Sinclair (iDnes.cz)
Zemřel otec počítačů Clive Sinclair (Novinky.cz)
Zemřel „největší britský koumák“ Clive Sinclair (CT24.cz)
Sir Clive Sinclair odešel do binární galerie slávy (E15.cz)
Zemřel Sir Clive Sinclair (Root.cz)
Zemřel otec počítače ZX Spectrum Clive Sinclair (Vortex.cz)
Sir Clive Sinclair (Raspberrypi.com)

 

Náhledy fotografií ze složky Sinclair

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář