Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 4. 2023

Hodiny ke 40. výročí ZX Spectra

ZX Spectrum 40th Anniversary Clock

Na jaře roku 2022 mělo ZX Spectrum 40. narozeniny a mně se v létě toho roku v kuchyni zastavily hodiny. Výměna baterky nepomohla. Tak jsem si na podzim řekl, že si tam dám druhé, retro, funkční, které jsem objevil odložené v krabici. Moc se mi ale nelíbíl jejich ciferník (ani zažloutlý kryt). Po bližším průzkumu jsem zjistil, že ciferník představuje obyčejný tvrdý papír s natištěným motivem. Tak mě napadlo si vyrobit vlastní potisk. A co jiného na něj dát, než oslavu čtyřicátin ZX Spectra. A tak, když se teď blíží oslava 41. narozenin ZXS, jsem si po půl roce řekl, že bych sem mohl konečně o tom něco napsat :-)

zxs-anniversary-clock-1.jpg

Nejprve jsem tedy zapátral u britských prodejců hodin, abych se podíval na různé motivující ciferníky. U jedněch se mi líbila kruhová minutová stupnice, tak jsem si jejich motiv stáhnul a v GIMPu stupnici vyřízl. Snad mi pan Howard Miller odpustí. Pak jsem se pustil do tvorby hodinového číselníku, na který jsem použil spektrácký font ZX Spectrum 7. Přidal jsem logo SINCLAIR, barevnou duhu a středový kruh pro vyříznutí otvoru pro osu ručiček a vytiskl si první zkušební verzi barevnou laserovou tiskárnou na tvrdý fotopapír. Trošku jsem si musel předtím pohrát s nastavením správné velikosti ciferníku, aby mi pasoval přesně do výřezu v hodinách. Vložil jsem tedy obrázek z GIMPu do dokumentu programu Write (Open Office). A tam ho zvětšil na potřebnou velikost. První verze byla na světě.

zxs-anniversary-clock-2.jpg

U této první verze mi trochu vadilo, že logo SINCLAIR bylo příliš malé a z dálky špatně viditelné. A navíc překryté barevnou duhou. Což ještě zhoršovalo jeho viditelnost. I když to bylo z blízka docela efektní. Tak jsem trochu pozměnil velikosti a rozmístění a zrodila se druhá verze ciferníku, se kterou už jsem byl spokojený a mám ji na hodinách dodnes. Viz první foto na začátku článku. Motiv ciferníku v plné velikosti (PNG) si můžete stáhnout z galerie pod článkem.

Zažloutlý kryt hodin jsem ještě přestříkal zlatou metalickou barvou ve spreji, kterou jsem koupil v Baumaxu. Mám v úmyslu ji používat i na pozlacení některých modelů vytisklých na 3D tiskárně. Při sprejování je ale potřeba dávat pozor a nestříkat dlouho na jedno místo, jinak vznikají kapky a fleky, které ani po zaschnutí nezmizí. Začít stříkat mimo zlacenou plochu, pomalu najet na kryt a pohybovat se plynule střídavě zleva doprava a naopak, shora dolů. Zkušení sprejeři to znají. Já moc zkušeností nemám. Takže výsledek podle toho vypadá.

Jinak samozřejmě lze podobným způsobem vytvářet ciferníky hodin s libovolnými motivy. Třeba s oblíbenou fotkou na pozadí. To už záleží na vaší fantazii a umu. Hodinové strojky s různými ručičkami se dají za pár korun koupit na Aliexpressu a kryt hodin lze vymodelovat a vytisknout na 3D tiskárně (a pak případně vyhladit tmelem a přestříkat barvou). Takže nic nebrání vlastní tvorbě hodin na přání.

Chtěl jsem vzít hodiny na ukázku na akci Forever 2023. Ale nemoc zlá mi moje plány zhatila. Tak jsem z Foreveru viděl pouze fotky na Krupkajově blogu. A zjistil jsem, že na akci byla letos opravdu hojná účast. Snad příště to klapne.

 

Náhledy fotografií ze složky 40th-Anniversary-Clock

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář