Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 8. 2021

ALFI plotter

ALFI plotter by PedroS

Plotr ALFI jsem si postavil v roce 1993 podle návodu ve VTM z roku 1988. O rok později jsem si k němu napsal i vlastní program pro tisk obrázků. Nápis ALFI na plotru jsem vyrobil ze samolepky LIAZ. Pravda, nebylo to úplně triviální (ani stavba, ani ta finální úprava samolepky). Nejtěžší na stavbě plotru však bylo shánění všech součástek. Hlavně toho relé na spouštění pera. Dával jsem vše dohromady asi rok, než jsem se mohl pustit do stavby. Spotřeboval jsem díly z několika stavebnic Merkur, které jsme měli doma. Díry do 3mm hřídelí s vyřezaným závitem mi vyrobil jeden známý, který pracoval v továrně na letadla. Měli tam přesné soustruhy. To byla jedna z věcí, bez které bych to dohromady sám na koleně nedal. Jo, a ještě ty dvoumilimetrové stavěcí šroubky do těch závitů v hřídelích. Ty jsem nakonec musel vzít ze starého mechanického budíku. A nakonec to celkem pěkně psalo a kreslilo. No, prostě sranda :-)

Program ALFIprog

Ten můj program pro vykreslování obrázků jsem nazval prostě ALFIprog. I když toho moc neumí, kromě vykreslení částí nebo celých obrázků a manuálního režimu. Obrázky se nahrávají z kazety s hlavičkou nebo i bez. A lze do nich i něco dokreslovat. Ale jen čárovou grafiku. Na vývoj tohoto software padly tenkrát skoro celé prázdniny.

ALFIprog

ALFIprog

U programu jsem si vyhrál s grafikou a ovládáním pomocí šipky. Výřez obrázku lze volit pohodlně pomocí výběrového rámečku, kterým se dá pohybovat a měnit jeho velikost. Spoustu rutin v tomto programu jsem opsal z knih Assembler pro ZX Spectrum od Universuma (vydala to Proxima). Díky těmto knihám jsem se kdysi naučil programovat v assembleru.

Podobně jako i jiné programy, které jsem tenkrát psal, má i ALFIprog nedomyšlené ovládání. To jsem fakt vždycky překombinoval. Při úvodní volbě ovládání není dobré volit klávesy M, U, mezerník ani Enter. Tyto klávesy jsou totiž použité natvrdo v programu pro různé akce, takže by to kolidovalo s navoleným vlastním ovládáním (pokud je někdo zvyklý na oblíbenou kombinaci Q,A,O,P,M). Používal jsem totiž na ovládání kempston joystick (v úvodní volbě ovládacích tlačítek jdou navolit připojeným joystickem směry a tlačítko fire pro volbu). Takže jsem ovládání klávesami nikdy pořádně nedořešil. Nabízí se zde skvělá možnost přidat ovládání pomocí myši přes K-Mouse interface od Velesofta, který jsem si kdysi od něj koupil. Asi to někdy celé ještě předělám.

Tady je pár videí. První video je pokus o zprovoznění ALFIho po 20 letech. Prezentuji zde ten svůj program ALFIprog.

První pokusy byly tedy zatím jen s posunem papíru, protože byl prasklý vlasec pro pohyb pera.

Další videa jsou z ByteFestu o rok později (2013), kde jsem už ALFIho konečně zprovoznil (vyměnil jsem vlasec), abych ho mohl za nadšeného jásotu prezentovat veřejnosti. Zkouším zde tisk popisu softwaru ALFI 10.1 (SPOZd 10.1) z editoru D-Text upraveného pro tisk na ALFIm.

Programy a dokumentace pro plotr ALFI

Kazety s původním softwarem pro ALFIho najdete v jednom vlákně na OldCompu. Zde jsem našel kazety s programy, ovladači a dokumentací v D-Textu. To se bude hodit. Je to např. kazeta č. 07, kde je "bambilión programů s úpravou pro ALFIho". Mám taky jednu kazetu se softwarem pro ALFIho, ale něco z toho myslím ještě nemám. Např. pod tajemnou zkratkou "SPOZd 10" se skrývá program s ovladači pro ALFIho, který byl později přejmenován na srozumitelnější ALFI 10.x. Dodnes vlastně nevím, co ta zkratka SPOZd vlastně znamenala. K programu náleží ovladač, nazvaný pro změnu "surby422". Autor si zřejmě potrpěl na nesrozumitelné zkratky.

O programech pro ALFIho jsem objevil pěkný článek v ZX Magazínu (6-8/91 od strany 60). Zde mě zaujala zaujatost a výhrady autora článku vůči některým autorům zmiňovaných softwarů. Obzvláště zde kritizuje jistého pana Bouberleho, jelikož "všechny jeho programy jsou po programátorské stránce neskutečné slepence. Výsledek je příšerný. Není se ovšem čemu divit, když pan Bouberle je více než programátor manuální dělník". Co máte, pane, proti manuálním dělníkům? Ten můj ALFIprog je taky tak trochu slepenec, jak od pana Bouberleho, i když nejsem manuální dělník... :-D

Mám spoustu informací o programech, vypsaných na štosu papírů přímo pomocí ALFIho z dokumentů psaných v D-Textu. Pěkně zelenou centrofixou. Dám to asi později naskenované někam sem na blog. Pro úplnost.

Pěkný a vyčerpávající popis Merkur ALFIho, včetně odkazů na další zdroje, má na svém blogu Cygnus. Ten se pustil rovnou do modernizace celého návrhu tohoto plotru a postavil si kromě standardní verze i inovovanou verzi s krokovými motory NEMA, kladkovými ložisky z Číny, ovládání přes USB, atd. Velice precizní provedení, které zaručuje krásný a přesný výsledek kreslení. O postupu prací na tomto skvostu pravidelně informoval v diskuzním vlákně na OldCompu.

liaz-sticker.jpg

---

Související odkazy

Zeskenovaný kompletní návod ke stavbě plotru ALFI z časopisů VTM (1988)

Popis původních ovládacích programů pro plotr ALFI (ALFI 10.x)

Popis plotru ALFI ze stavebnice Merkur (Alfigraf) + odkazy na PDF (IGI)

Souřadnicový zapisovač ALFI z Merkuru (CI5 the amateurs) + odkaz na návod ke stavbě

ALFI žije! (na ABC Linuxu)

Merkur ALFI (diskuze na portále Svet elektro)

 

Náhledy fotografií ze složky ALFI-plotter

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

Jirka, 25. 4. 2022 17:50

Díky za tyhle informace, obrázky, videa, data a odkazy!

Re: Poděkování

PedroS, 6. 5. 2022 6:53

Díky. Rád jsem se podělil.