Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 7. 2019

Články z časopisu Svět práce

Svět práce - 04/1987

Mám tu další poklad z archívu dobových časopisů. Seriál Bit klub informatiky, který vycházel v letech 1987-88 v časopise Svět práce na straně 24.

Bit klub informatiky ve Světě práce

V seriálu jsou obecné informace o všech osmibitech, které se v té době prodávaly v Česku, klubové dění kolem jednotlivých platforem, kurz programování, slovník výpočetní techniky i nějaké návody na úpravy periferií. Hlavní slovo v seriálu mají odborníci ing. Rudolf Pecinovský, který vede rubriku "Slovník výpočetní techniky" a píše o základech programování, Daniel Dočekal, který má na starost vyčerpávající informace o osmibitech a Milan Říha, který informuje o vzniku a vývoji prvních počítačových klubů v Česku.

Bit klub informatiky ve Světě práce

Téměř kompletní naskenovaný seriál najdete ve fotoalbu v sekci Časopisy.

Děkuji Jirkovi Š. za převod časopisů do PDF pro možnost vyhledávání v textu nebo tisk - zde jsou oba ročníky ke stažení: sp-bit-klub-1987.pdf a sp-bit-klub-1988.pdf.

Přeji příjemné čtení!

 

Náhledy fotografií ze složky Svet-prace-1987

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

díky

Aki, 31. 7. 2019 20:11

Pěkné čtení. Zajímavé, že všechny Dočekalovy články z té doby trpí poměrně velkým počtem technických nepřesností. Je z toho taky vidět potažmo osobní postoj, kdy zdůrazňuje kompatibilitu nad proprietárním řešením a trpí averzí k CPU 65xx a 68K. Obecný přehled ale měl a nadvládu PC kompatibilních v další dekádě předpověděl s pevnou jistotou.

Re: díky

PedroS, 1. 8. 2019 12:54

Díky, Aki, za odborné zhodnocení. Všechno to nemám pročtené, takže Dočekala posoudit moc nemůžu. Nicméně, zaujaly mě jeho docela strohé a otrávené odpovědi v rozhovoru v článku "Klub, který zná svůj konec?" v čísle 1/1988. Tvrdil, že se při otázkách nudí a tak redaktor rozhovor raději ukončil. Nevím, asi ho něco žralo. Možná přístup vyšších míst k počítačům v Česku v té době. Kdy se dováželo počítačů málo, byly drahé a dostupné jen vyvoleným. A zájemců bylo fakt hodně.

Málo času!

faraon, 31. 7. 2019 18:54

Kruci, já už mám na víkend jiný program, budu to muset studovat po nocích a moc se nevyspím :-D

Re: Málo času!

PedroS, 1. 8. 2019 12:40

Myslím, že to nevyspání za to stojí :)