Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 8. 2021

WEAK 2021

WEAK 2021 v klubovně Atariklubu

Ve dnech 29.7.-2.8.2021 proběhlo v klubovně Atariklubu Olomouc setkání ataristů nazvané tentokrát WEAK. Nevím, kde na ty zkratky předseda Bohdan Milar chodí, ale nedá se jim upřít originalita a vtip. Po akcích SILK (Silvestrovský klub) a PRAK (Pracovní Atari Klub) je zde tedy WEAK (Weekendový Atari Klub), který byl celý věnován památce zesnulého člena Radka Štěrby (RASTER). Radek tragicky zahynul právě před deseti lety, koncem července roku 2011. Akce rozhodně nebyla slabá, jak by název mohl svádět. Účast byla již tradiční a program bohatý. Kromě místních olomouckých klubistů přijely také známé legendy české Atari scény PG a Ctirad. V pátek večer dorazili i bavič a moderátor Jáson Wotnau, běžkyně Mirka a v neděli se přijel podívat ze Zlína na půl dne i commodoristický hudebník PCH, který ve Zlíně organizuje pravidelná setkání nazvaná Schlimeisch. Akce byla částečně streamována (hlavně akční herní multijoyové pařby), takže si na své mohli přijít i přespolní fandové, kteří nemohli přijet. Účastnil jsem se osobně od čtvrtka do neděle, ovšem vždy až později odpoledne nebo večer. Bylo to pro mě osvěžující setkání, protože jsem se s kamarády z klubu neviděl již od začátku roku 2020 a to nejen kvůli covidovému šílenství a všem těm zákazům a restrikcím.

Ve čtvrtek jsem se při příchodu přivítal s Bohdanem, Zuzkou a jejich malým jednoletým ataristou Fredíkem, se kterým jsem se viděl poprvé. Fredík je dobrý borec. Zatím se tedy jen poníženě plazí po kolenou, ale již brzy jistě vstane, uchopí joystick a přidá se k nám při multijoyovém hraní. Zatím jsme tedy během akce hráli bez něj.

Krupkaj's 3D printed button controller

První věc, která v klubovně při příchodu upoutala mou pozornost, byla na stole položená bledě modrá krabička s černými hmatníky tlačítek, které byly vytištěné na 3D tiskárně. Později jsem zjistil, že je to Krupkajův tlačítkový ovladač s originální elektronikou, která umožňuje některé speciální věci jako autofire nebo změnu funkce některých tlačítek. A na 3D tiskárně nebyly vytištěné jen hmatníky tlačítek, ale celá krabička. Na první pohled totiž krabička vykazovala profesionální vzhled lisovaných krabiček. Nejsou na ní vidět typické proužky, vznikající při tisku, ale jen lehce hrbolatý matný povrch. Tento povrch prý vzniká při tisku na Průšův ocelový pískovaný plát. A vypadá to fakt velice dobře.

V sobotu odpoledne se účastníci vydali na pietní výpravu na prostějovský hřbitov, uctít památku Radka Štěrby. Po návratu do klubovny byl zahájen streamovaný vzpomínkový proud Radkových dem a her. Později večer jsem s Wotnauem zapředl zajímavý rozhovor o hře Elite Dangerous, na téma Thargoidé a pak jsme plynule přešli na filmy a knihy. Respektive přednosti knih před filmy podle knih. Přesně podle hesla The book was better, které měl Wotnau vytištěné na tričku. Odvážil jsem se v sobotu na akci ukázat svůj ZXS Next, což je moderní verze ZX Spectra, kterou mám od roku 2020, kdy mi došel z UK, po dlouhém čekání na dokončení vývoje krabičky s klávesnicí. Prezentace se však setkala s předpokládaným vlažným ohlasem. Proto jsem ani nebral napájecí adaptér. Pouze Zdeněk si stroj prohlédl a prostudoval si manuál, jakožto progresívní atarista, otevřený i cizím platformám.

V neděli jsem přijel o trochu dříve, abych ještě zastihl PCH, který přijel jen na otočku. Před vchodem do domu čekal Krupkaj na Wotnaua, kterého pak odvážel na vlak domů. Tak jsem se s ním aspoň rozloučil. Spěchal jsem pak rychle do domu, protože sotva zaklaply dveře, strhl se prudký liják. Uf, to mi vyšlo. Přijel jsem totiž na kole. V klubovně jsem se ještě stihl pozdravit s PCH, který se za čtvrt hodiny poté rozloučil a odjel s dětmi zpět domů. Předtím jsme ještě zkoukli video s demem Freespin, vytvořeným na disketové mechanice Commodore 1541. Mechanika totiž obsahuje procesor 6502 a tak ji autor videa Matthias Kramm upravil na počítač s obrazem i zvukem (zvuk je generovaný krokovým motorem samotné mechaniky).

Ctirad na akci předváděl svůj MiSTer FPGA, což jak jsem pochopil, je na FPGA založený emulátor různých počítačů a konzolí, podle toho, co se do toho nahraje za image. Zkoušeli jsme na tom rozjet různé hry z Amigy jako Project X, Bubba 'n' Stix nebo i různé starší pecky z PC (Wing Commander, atd.).

Později jsme zapojili novou PGeho konzoli Atari VCS (dříve nazvanou Ataribox) a zkoušeli různé nadupané hry.

Atari VCS menu

Byla tam jedna povedená plošinkovka z doby železné jménem Unsung Warriors (Neopěvovaní válečníci). Respektive šlo pouze o jeden ukázkový level, který jsem si skoro celý prošel a po velkém snažení jsem za všeobecného hecování a jásotu skolil i závěrečného bosse. Ale bylo to docela peklo. Hra má jinak pěkně vyváženou hratelnost a bystrou akci.

Deadly Unsung Warriors on Atari VCS

Pak jsme ještě zkoušeli hru Missile Command: Recharged (sestřelování raket, letících na města na zemi), která se ale ovladačem hrála trochu hůře. Kdysi na automatech v maringotkách se původní verze hry ovládala velkým trackballem. To bylo pro tuto hru rychlé a optimální ovládání.

Missile Command on Atari VCS

PGemu se v jednu chvíli podařilo úspěšně zlomit páku joysticku, který je ke konzoli dodáván. Takže hned začal pátrat na webu po možnosti nápravy. No, moc kvalitní to nemají, teda. Za ty prachy!

Broken VCS joystick

Konzole VCS je jinak založená na platformě PC, takže by na ní měly jít spustit běžné PC hry. Po nějaké době nám však při hraní došlo k výpadku elektřiny, takže jsem uznal, že bude na čase se rozloučit a jet domů.

Byla to dobrá akce. Rád jsem opět viděl známé tváře a zahrál si další zajímavé hry i když nešlo zrovna o spektrácké pecky. Děkuji Bohdanovi za organizaci a se všemi se zase rád potkám někdy příště.

Bohdanův log z akce by měl být snad nějakou dobu přístupný zde.

Na závěr ještě připojuji pár vzpomínkových fotek s Radkem Štěrbou (v šedivé mikině) z ByteFestu 2010 z Krupkajova archívu. A tady je něco o Radkově tvorbě.

RASTER at ByteFest 2010

RASTER at ByteFest 2010

RASTER at ByteFest 2010

RASTER at ByteFest 2010

RASTER at ByteFest 2010

RASTER at ByteFest 2010

RASTER at ByteFest 2010

 

Náhledy fotografií ze složky WEAK-2021

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Yep!

PCG, 5. 8. 2021 19:16

Diky za akci a za report a za pokec a za dobrou naladu a za betatest nove hry Tupouni a za vsechno a ahojte bando !!

Díky :-)

PG, 5. 8. 2021 15:40

Díky za report, sice jsem tam byl, ale stejně jsem si to musel přečíst, abych se ujistil, že jsem něco nepromeškal. :-)